Pokusy s vejcem
Velmi podrobně vyzkoušíme vlastnosti obyčejného slepičího vejce.
Víte, že když ponoříte vejce na 24 hodin do octa, tak úplně zmizí skořápka? Na povrchu zůstane jen blána a vejce bude krásně pružné. Když toto pružné vejce bez skořápky ponoříte do vody, tak už po hodině bude vidět, že se zvětšilo. Vysvětlení je jednoduché, blána se chová jako membrána a díky osmóze prostupuje voda dovnitř, protože uvnitř vejce je roztok s vyšší koncentrací. A znáte trik, jak postavit vejce na špičku? Jak rozeznat syrové vejce od vařeného, když jsou obě v celku a na pohled jsou úplně stejná? Jak přimět vejce, aby se ve vodě vznášelo, ale aby přitom neplavalo na hladině? A jak dostat vařené vejce do sklenice pomocí podtlaku?
Související odkazy
- Klub nadaných dětí na Salmově v Blansku (úvodní strana prezentace)